Adatkezelés - Milyen a jó adatkezelési szabályzat?

 Fókuszban a közérthetőség és a magánélet

 

A Nemzeti Adatvédelmi-, és Információszabadság Hatóság határozata értelmében nem elfogadható az a gyakorlat, ha az adatkezelő csupán szó szerint megismétli a jogszabályok szövegét.

 

Az adatkezelési tájékoztató lényege az, hogy az adatkezelő milyen módon tartja meg a jogszabályban foglalt követelményeket. A jogszabályi rendelkezések puszta átvétele által a szöveg nehézkessé válhat és nem informatív. A tájékoztató szövegezésénél – a jogszabály szövegét kiindulópontként használva – célszerű rövid, érthető, gyakran használt szavakkal körülírni az egyes adatkezelési körülményeket. A tájékoztatónak strukturáltnak, könnyen áttekinthetőnek, megfelelően tördeltnek kell lennie.

 

Az információt közvetlenül az érintetthez kell eljuttatni. Az nem elég, ha az információ „elérhető valahol.“

 

Az adatkezelés jogszerűsége tehát nem szűkíthető le pusztán arra, hogy az adatkezelő formálisan betartja-e az adatkezelésre vonatkozó törvényi szabályokat, illetve rendelkezik-e formális jogalappal a személyes adatok kezelésére, tekintve, hogy a törvényhozó ezen túl az adatkezelés egészének tisztességességét is beemelte a jogszerűség keretei közé.

 

Az adatkezelés tisztességes volta a törvényességnél tágabb követelmény, az érintett információs önrendelkezési jogának, és ezen keresztül magánszférájának, emberi méltóságának, magánéletének tiszteletben tartását jelenti: az érintett nem válhat kiszolgáltatottá az adatkezelővel, sem más személlyel szemben.

 

Az érintett mindvégig alanya marad a személyes adatok kezelésével járó folyamatnak, és nem válik, nem válhat annak puszta tárgyává. 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

 

© Dr. Kustos Petra

2011.- All rights reserved.

Minden szerzői jog és más szellemi termékek jogai a weboldalon található szövegekhez, képekhez, hangokhoz, szoftverekhez vagy más anyagokhoz kapcsolódóan a Dr. Kustos Petra Ügyvédi Iroda tulajdonát képezi vagy az eredeti tulajdonos engedélyének része. Az engedély nélküli felhasználás tilos.

 

Adatkezelési nyilatkozatok 

Hírlevél esetében: Ön e-mail címének megadásával hozzájárul ahhoz, hogy a Dr. Kustos Petra Ügyvédi Iroda direkt marketing célból ajánlataival megkeresse. Hozzájárulásának visszavonását az info@kustoslawfirm.com email címen kérheti.

Online kapcsolatfelvétel esetében: Személyes adatait és üzenetét az ügyvédekről szóló 1998. évi XI. törvény és a 2011. évi CXII. törvény (Infotv.) alapján és azzal összhangban kezeljük, azokat harmadik fél részére nem adjuk át. Adatainak törlését az info@kustoslawfirm.com email címen kérheti.

  • Facebook - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now