top of page

Kérdéseink, amelyek az Ön kérdései is egyben:

 • Állásinterjú során mit kérdezhet, és mit nem kérdezhet tőlem a munkáltató?

 • Sikeres felvételi után a munkáltató milyen adatokat kérhet tőlem?

 • Ezeket az adatokat hol és meddig tárolhatják?

 • Mi az a biometrikus beléptető rendszer?

 • Köteles vagyok magamat alkohol-, és/vagy drogtesztnek alávetni?

 • Egészségügyi adataimhoz hozzáférhet a munkáltató?

 • Kamerarendszerrel megfigyelhetik azt, hogyan dolgozom?

 • Bonyolíthatom magánlevelezésemet a céges email címemen?

 • Internetezhetek munkaidőben?

 • Magáncélra használhatom a céges gépjárművet?

 • Mi minősül a cég üzleti titkának és meddig kell megőriznem?

 • Milyen adat maradhat a munkáltatónál kilépésem után?

 • Mit tehetek, ha a munkáltatóm nem tartja be az adatvédelmi szabályokat?

 

HR feladatok:

TOBORZÁS ÉS ÖNÉLETRAJZOK KEZELÉSE

TOBOROZÁS - Álláskeresők adatainak védelme

 

A hatályos jogszabályok szerint az érintett személy engedélye nélkül nem csak a közösségi oldalakon történő profil ellenőrzés és abból személyi profil felállítása (ilyen jellegű teszteket sok helyen töltenek ki az állásinterjúk során), hanem azok tárolása is törvényellenes.

Az Alkotmánybíróság 15/1991 (IV.13) határozata kimondja: a személyes adatok tetszőleges jövőbeni felhasználásra való gyűjtése és feldolgozása alkotmányellenes. A „személyiségprofil” kialakítása különösen sérti a személyiségi jogokat, mivel kiragadott adatok alapján alakít ki egy lehetséges képet a jelentkező tulajdonságairól, személyiségjegyeiről.

 

A Munka törvénykönyve lehetővé teszi, hogy a munkaviszony létesítéséhez kapcsolódó személyes információkat már a kiválasztás során összegyűjtsék és kezeljék a munkáltatók, ehhez azonban megfelelő szabályozást kell bevezetni.

 

Amire feltétlenül figyelni kell, az a jelentkező hozzájáruló nyilatkozatának tartalma.

 

Különösen fontos a hozzájáruló nyilatkozat tartalmának részletes, mindenre kiterjedő kidolgozása, mert – a személyiségi teszt kitöltésének hiánya miatt – előfordulhat, hogy olyan pályázó nyer felvételt, aki nem alkalmas szabálykövetésre, és a későbbiekben kárt okoz a munkáltatónak, kollégának vagy egyéb üzleti partnernek. A munkáltató pedig az ilyen esetekben akkor is felel a különböző előírásokból adódó munkavállalói kötelezettségek megsértéséért és azok következményeiért, ha az a munkavállaló vétkes kötelezettségszegése miatt következik be.

 

Az adatvédelmi törvény nem határozza meg pontosan, hogy a fel nem vett pályázók adatait legfeljebb mennyi idő elteltével kell a munkáltató, vagy a kiválasztással megbízott cég adatbázisából törölni, a hazai bírói gyakorlat pedig ingadozó ebben a kérdésben. Ezért akkor járunk el körültekintőn, ha a saját szabályainkat saját magunknak állítjuk fel, természetesen az irányadó jogszabályok keretei között. 

 

ÖNÉLETRAJZOK KEZELÉSE


Az önéletrajz személyes adatok halmaza, így különösen oda kell figyelni jogszerű kezelésükre. A leendő munkáltató már abban a pillanatban adatkezelőnek minősül, amikor elkezdi a toborzást, és begyűjti a potenciális jelöltek önéletrajzát, esetleg teszteket töltet ki. 

 

Meddig kezelheti a munkáltató az álláshirdetésre jelentkezők önéletrajzát?

 

Elutasított pályázat esetén a pályázati anyagot - így az önéletrajzot is - vissza kell küldeni a pályázónak, vagy meg kell semmisíteni. 

Ha az adatok rögzítése ezzel egyidejűleg belső adatbázisban is megtörtént, az adatokat a pályázati anyag megsemmisítésével egyidejűleg törölni kell. Abban az esetben tehát, ha a pályázatot kiíró cég az önéletrajzot egy esetleges jövőbeli álláslehetőség miatt szeretné megőrizni - azaz a személyes adatokat tovább kezelni -ezt csak akkor teheti jogszerűen, ha tájékoztatja az érintettet az adatkezelés céljáról és időtartamáról, és mindehhez az érintett hozzájárul.

 

Ha a leendő munkáltató a bekért adatokat más célra, például hírlevelezés érdekében is fel kívánja használni, erről az érintettet szintén tájékoztatnia kell, illetve kérni kell hozzájárulását, mivel más az adatkezelés célja. A hírlevél szolgáltatás direkt marketing tevékenységnek minősül, így erre külön NAIH számot kell igényelni. A beléptetést megbonyolítja, ha a jelentkezés online felületen keresztül történik.

 

KEYWORDS

Adatkezelés // Toborzás // Önéletrajz // Interjú // Adatbázis // Személyes adat

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Köszönjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre!

bottom of page