IP jogok, új technológiák, és a jogi szabályozásuk - 

Weboldalak hozzáférésének blokkolása és a kereső eszközök felelőssége

Az Amerikai Legfelsőbb Bíróságnak (Supreme Court of Justice) az elmúlt

időszakban kiadott döntéssorozata jelentős hatással van az IP jogokra,

az új technológiákra és jogi szabályozásukra.

 

2012. július 03-án a Szövetségi Fellebbezési Bíróság (Divison 2 the

Federal Court of Appeals) megváltoztatott egy ítéletet a Google Inc-vel és

a Google Argentina SRL- el kapcsolatban, figyelemmel a felhatalmazás

nélkül történő regisztrált névjegyek használatára. 

(Los Grobo Agropecuaria SA v SOLO10 COM SA).

 

A jogeset szerint a védjegyjogosult Los Grobo Agropecuaria SA észlelte, hogy saját márkáját felhatalmazás nélkül használják a www.crediagro.comweboldalon. A sértett cég jogérvényesítés végett bírósághoz fordult, és első fokon pert nyert a Google Inc and Google Argentina SRL ellen. A Google az ítéletet megfellebbezte.

 

Döntésében a fellebbviteli bíróság következetesen tartotta magát ahhoz, hogy az internet kereső eszközök aktivitása nem jár a védjegy használatával, amely ugyanakkor mégis sértheti a regisztrált védjegy tulajdonos kizárólagos jogait. Emellett rámutatott arra is, hogy az első fokon meghozott ítélet szerint a Google kényszerítve lenne arra, hogy ellenőrizze az összes weboldal tartalmát, amelyek a felperes védjegyével bármilyen módon összefüggésbe hozhatóak.

 

A Teve Compras 2001 SRL v Mercado Libre SA ügyben 2013. október 24-én meghozott első fokú döntést a Szövetségi Fellebbezési Bíróság (Division 1 of the Federal Court of Appeals in Civil and Commercial Matters)módosította. A döntésben a bíróság mérlegelve az informatikai szakértő véleményét, kihangsúlyozta, hogy bár a Mercado Libre a saját oldalán tudott blokkolni bizonyos más oldalakon található linkeket, ettől függetlenül ez egy nagyon komplex feladat, tekintettel arra, hogy a médiatartalom folyamatosan változik, és ezzel óriási információtömeg keletkezik. Ugyanakkor megállapításra került, nincs akadálya annak, hogy a részletes tartalmak elterjesztését megelőzzék, mint ahogy ez működik akkor is, ha erre a védjegytulajdonos igényt formál, vagy a kötelezettet bíróság erre utasítja. Az előzetes kontroll, amely annak vizsgálatára irányul, hogy harmadik fél jogai sérülnek-e, gyakorlatilag lehetetlen.

 

2014. október 28-án a Legfelsőbb Bíróság további ítéletet hozott azokhoz az esetekhez kapcsolódóan, amelyek a kereső eszközök felelősségére vonatkoztak a harmadik személyek által közzétett weboldalak tartalmát illetően, tekintettel a korábbi ellentmondásos döntéssorozatra.

 

Néhány határozat ezek közül a kereső eszközök felelősségét megállapította, míg némelyik nem. Az In Rodríguez, María Belén v Google Inc ügyben a felperes azt állította, hogy saját képmásának kereskedelmi célú és felhatalmazása nélküli felhasználása, valamint annak elhelyezése személyiségi jogait sértette azzal, hogy a szóban forgó kép kapcsolódott bizonyos erotikus és/vagy pornográf tartalommal rendelkező weboldalakhoz. 

 

A Legfelső Bíróság ekkor úgy döntött, hogy a kereső eszköznek semmilyen felelőssége nem áll fenn azért a tartalomért, amit az kimutat, azaz a kereső eszközök nem felelősek a harmadik személyek által publikált weboldalak tartalmáért.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

 

© Dr. Kustos Petra

2011.- All rights reserved.

Minden szerzői jog és más szellemi termékek jogai a weboldalon található szövegekhez, képekhez, hangokhoz, szoftverekhez vagy más anyagokhoz kapcsolódóan a Dr. Kustos Petra Ügyvédi Iroda tulajdonát képezi vagy az eredeti tulajdonos engedélyének része. Az engedély nélküli felhasználás tilos.

 

Adatkezelési nyilatkozatok 

Hírlevél esetében: Ön e-mail címének megadásával hozzájárul ahhoz, hogy a Dr. Kustos Petra Ügyvédi Iroda direkt marketing célból ajánlataival megkeresse. Hozzájárulásának visszavonását az info@kustoslawfirm.com email címen kérheti.

Online kapcsolatfelvétel esetében: Személyes adatait és üzenetét az ügyvédekről szóló 1998. évi XI. törvény és a 2011. évi CXII. törvény (Infotv.) alapján és azzal összhangban kezeljük, azokat harmadik fél részére nem adjuk át. Adatainak törlését az info@kustoslawfirm.com email címen kérheti.

  • Facebook - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now