top of page

Kamerarendszerek - A megfigyelés szabályosan

Cégtulajdonosok körében egyre elterjedtebb, hogy élve jogaikkal, a cég vagyonának és egyéb érdekeinek védelme érdekében elektronikus megfigyelőrendszereket telepítenek a

munkahelyeken. Eddig leginkább a kereskedelmi szolgáltatóknál, a raktá-

rozással foglalkozó vállalkozásoknál, illetve a pénzügyi szektorban volt

bevált gyakorlat a kamerarendszerek kiépítése, ma már azonban tenden-

cia, hogy a megfigyelő rendszerek bevezetése más ágazatokban is egyre

népszerűbb.

 

Munkahelyi megfigyelés

 

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) az információs társadalom igényeinek megfelelően már tartalmaz munkahelyen létesített megfigyelőrendszerekkel kapcsolatos szabályozást. A munkáltatónak joga van ahhoz, hogy ellenőrizze a dolgozót, ám ezt kizárólag a munkaviszonnyal összefüggő magatartása körében teheti meg. A munkáltató ellenőrzése és az annak során alkalmazott eszközök, módszerek nem járhatnak az emberi méltóság megsértésével.

 

A megfigyelés, és az annak alapjául szolgáló eszközrendszer üzemeltetését belső szabályzatban kell rögzíteni, amelyben ki kell térni a legfontosabb adatvédelmi irányelveknek megfelelő rendelkezések, és garanciák szabályozására. Ilyen elsődleges adatvédelmi irányelv a megfelelő tájékoztatáshoz való jog, amely nemcsak a dolgozók, hanem harmadik személyek, ügyfelek megfigyelését is érinti, amennyiben a kamera például kereskedelmi üzletben került elhelyezésre.

 

Fontos a garanciális követelmények betartása

 

Kamerás megfigyelés elsődlegesen az élet, testi épség, személyi szabadság valamint üzleti tikok védelme, fizetési,- banktitok, és vagyonvédelem érdekében használható. Bizonyos esetekben kötelező jellegű, például veszélyes anyagok tárolása és őrzése esetén. Mivel az emberi hang és képfelvétel szintén személyes adat, az érintettnek, mint minden más személyes adat esetén, joga van tudni, hogy adatát hogyan és ki kezeli.

 

A munkáltató, mint adatkezelő

 

A munkáltató a kamerák kihelyezésével egyidejűleg adatkezelővé válik, ebből kifolyólag eleget kell tennie adatvédelmi kötelezettségeinek. Az adatkezelést a megfelelő belső szabályzatok kialakítását követően be kell jelenteni a NAIH adatvédelmi nyilvántartásába. 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Köszönjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre

bottom of page