top of page

ITBN CONF-EXPO 2015

"Battling the unkwons"

 

Az informatikai biztonság és az adatvédelem ugyanannak az érmének a két oldala.  Egyik

oldal sem lehet meg a másik nélkül.  Ez a gondolat vezérelt bennünket akkor, amikor részt

vettünk a 2005 óta megrendezésre kerülő ITBN konferencián. A rendezvényre csak 

meghívás útján lehetett bekerülni, ezért külön köszönettel tartozunk partnerüknek, a

mySec Communication-nek és Makay Kálmán úrnak, hogy lehetővé tették a részvételünket!

 

Az idei ITBN konferencia alcíme a Battling the uknowns volt, amely magyarra fordítva annyit

tesz: "Csatározni az ismeretlennel".

Ez a komoly, vagy komor hangvétel meghatározó volt az eseményen.

 

A Groupama Aréna óriási tereivel és exkluzív kialakításával remek választásnak és méltó helyszínnek bizonyult.

 

Az első nap kiemelkedő eseménye az FBI kiberdivizió vezetőjének, Donald J. Goodman úrnak előadása volt. Igen tanulságos és meggyőző volt egy ex-SWAT-ostól hallani azt, ahogyan az FBI gondolkodik a kiberbűnözésről, annak átalakulásáról és arról, hogy az egy olyan hatalmas országban, mint az Amerikai Egyesült Államok, hogyan dolgoznak a különféle titkos- és kevésbé titkos szolgálatok a veszélyek és fenyegetettség megszüntetésén. A kulcsszó a „threat”, fenyegetés volt. Mondhatjuk, minden előadás e köré a szó köré épült, legyen a téma az adatszivárgás elleni megoldás, vagy  éppen lehallgatás elleni védelem. Ez nem is csoda, hiszen ha ismeretlen ellen csatározunk, akkor a fenyegetés, a fenyegetettség az alap, amiből kiindulhatunk.

 

A második nap fő előadását Prinya Hom-anek tartotta, aki a Thai Igazságügyi Minisztérium kibervédelmi tanácsadója. Mindegy, hogy a földgolyó mely részén terül el egy ország, információbiztonság szempontjából ugyanolyan kihívásokkal kell megküzdeni – ez könnyen felismerhető volt az előadásból.

 

Igen izgalmas, érdekes volt Zelenák János (Secfone) előadása a mobiltelefonok, okostelefonok lehallgatásáról és a védelemről. Ez a téma igen közel hozta, kézzel foghatóvá tette az információ törékenységét és védelmét. Egyedülálló a maga nemében, hogy van olyan magyar vállalkozás, amely a lehallgatások elleni védelem nemzetközi piacán is meghatározó – köszönhetően a remek ötleteknek, szabadalmaknak és marketingnek. Ma már mindenkinek, aki telefonbeszélgetéseit biztonságban szeretné tudni, elég egy microSD kártya méretű védelmi eszközt a telefonjába tennie és máris védett lesz a lehallgatás ellen.

 

Érdekes témát boncolt Peter Kosinar, aki bemutatta, hogy minimális programozási tudással, a google és a net segítségével mennyire egyszerű kémprogramot létrehozni és futtatni más gépén. Egy keylogger, képlopó modul és adatküldés, ezekből összerakható egy olyan szoftver, amely segítségével akár más banki adatait is megszerezhetjük.

 

A legszórakoztatóbb beszélgetés az első nap mySec talk-ja volt, ahol a beszélgetők, Dr. Bencsáth Boldizsár, Keleti Arthur - az ITBN alapítója és főszervezője - és Magosányi Árpád csak úgy sziporkáztak, olyan volt, mint egy rögtönzött stand-up.

Még több és több ilyen talk követi majd egymást és ezeken mi is részt veszünk, ebben biztosak vagyunk!

 

Az Expo rengeteg kiállítót vonzott. Hangsúlyos az, hogy mindenki szakmabeli volt, így nem kellett egy beszélgetést azzal kezdeni, hogy mit jelent a DLP.

 

A kiállítók száma, a hely mind lenyűgözőek voltak, kíváncsian várjuk, hogy az ITBN jövőre hogyan tudja felülmúlni önmagát. De biztosak vagyunk benne, hogy ez sikerülni fog, ahogyan eddig is sikerült.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Köszönjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre

bottom of page